Eerste Communie
Ik heb op donderdag 31 mei 1962, op Hemelvaartsdag, mijn eerste Communie gedaan, dit nadat mijn grootmoeder in januari was gestorven. Hemelvaartsdag is de dag waarop herdacht wordt dat Jezus is opgevaren naar zijn vader in de hemel God. Er is al een geschrift uit de vijfde eeuw dat er zoiets als Hemelvaartsdag gevierd wordt. Vanaf de middeleeuwen is het zeker dat Hemelvaart een echte feestdag was.
De eerste doopbeloften werden bij de toediening van het doopsel na de geboorte namens peter ome Jan en meter tante Trees gedaan. De Eerste communie (6 jaar oud) komt na de eerste doopbeloften (0 jaar oud) en vervolgens volgt de Plechtige communie (12 jaar oud). Bij de Plechtige Communie moet je voldoende begrip van de betekenis hebben getoond. Mijn Plechtige Communie vond plaats onder leiding van hulpbisschop Bluyssen waarin de persoonlijke hernieuwing van mijn doopbeloften. Er was bij Bisschop Bekkers een hersentumor vastgesteld, en daarom werd hij vervangen door de hulpbisschop. Hieronder een foto van mij met Bluyssen. Kapelaan Van Hoof maakte de foto. Op de pagina' Mama, mag ik even met u praten' vindt u meer informatie over kapelaan Van Hoof.
Tijdens de voorbereidingen heb ik het alziend oog van God onthouden in de vorm van een driehoek. De indruk werd gegeven dat God constant zou toezien op mijn dagelijkse handel en wandel. Lekker zeg!
In deze website laat ik me regelmatig laatdunkend uit over de kerk van nu, terwijl ik bijna mijn halve leven pro-actief ben geweest binnen deze gemeenschap. Mijn deelname aan deze club begon met de voorbereiding voor het doen van mijn Eerste Communie. Ik kreeg van mijn ouders een missaaltje uitgebracht door frater Bellarminus, (F.K.B. Weultjes), pseudoniem B. Mol (1909-2001). Frater Bellarminus heeft prachtige bijbelplaten gemaakt. Onder deze pseudoniem heeft frater Bellarminus ook vele kinderboeken geschreven, zoals: Klis-klas-klepel-klontje, Sneeuwwitje, Tijl Uilenspiegel, Mijn levensweg, Prinsje Roland, Bij ons thuis, et cetera. Het missaaltje heet 'Het grote dankgebed'. In 1961 is het missaaltje uitgegeven en de eerste pagina begint met' Ik ga op naar het altaar van God'. Leest u met me mee? Ik denk dat menigeen de kerkrituelen tijdens de misviering aardig is ontschoten, vandaar deze exercitie. Moeilijk zal het niet zijn, het leesniveau is op basis van een 6-jarig kind.
Naar het altaar
Zie, die priester gaat op naar het altaar. Nu ga ik meedoen. Ik ga even staan, en als de priester op het altaar is, kniel ik weer neer. Vroeger brachten de mensen al offers. Ik wil nu meedoen met de Mis. Dan doe ik mee met het Offer van Jesus. Jesus geeft Zich aan de Vader in de hemel. Dat is het offer. Jesus geeft zich ook aan ons. In de communie. Nu zal de Mis beginnen.
U bent nog niet afgehaakt, gelukkig, tijdens de mis herdenken de katholieken de kruisdood van Jezus met een offermaaltijd van brood en wijn (lichaam en bloed van Jezus). Deze worden tijdens de mis door de priester aan God opgedragen. Ik hoop dat ik nu niet al teveel verklapt heb.
I. Dienst van het woord
Bidden.
Nu gaan we eerst bidden. De priester staat onder aan het altaar. Hij maakt het kruis. Ik ook. In de Naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Amen. Ik ga op naar het altaar van God. De goede God maakt mij sterk. Ik mag komen op zijn heilige berg. Dat is hier in de kerk. God heeft de hemel en aarde gemaakt. God zal mij helpen!
Confiteor - Dat is: Spijt hebben
De priester buigt diep. Hij heeft spijt. Hij vraagt om vergiffenis. Ik ook. Voor dat wij het Offer gaan opdragen, moeten we vergiffenis vragen. We doen allemaal wel eens iets verkeerds. Ik doe mee met vergiffenis vragen:
Barmhartige God, ik heb spijt over mijn zonden, omdat ik Uw straffen heb verdiend, maar vooral, omdat ik U, mijn grootste Weldoener en het hoogste Goed, heb beledigd. Ik verfoei al mijn zonden en beloof met de hulp van Uw genade mijn leven te beteren en niet meer te zondigen. Heer, wees mij, zondaar, genadig!
Uit psalm 20: Bij het begin
Heer, luister naar mij! Ik bid tot U. Ik roep U! Ik zie naar U op. U zoek ik, lieve Heer! Altijd zal ik U blijven zoeken. Keer U niet van mij af. Eer aan de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Nu en altijd. Amen. U zoek ik, lieve Heer!
Wat dacht u van al die hoofdletters en uitroeptekens. Zie-luister-roep-bid en zoek. Nu denk ik hoe Ramses Shaffy aan het lied is gekomen van: 'Zing-vecht-huil-bid-lach-werk en bewonder'.
Kyrie eleison
Kijk naar het altaar. De priester roept tot Jesus, de Heer: Help ons toch! Kyrie eleison! Ik doe mee.
Gloria
Nu bidt de priester een blij lied. Gloria!
Gloria! Eer aan God in de hemel!
God is groot en heilig!
Wij bidden tot God.
Wij danken de goede God.
God kan alles.
Hij is almachtig. Hij is overal. Hij weet alles.
Hij ziet alles. U alleen bent heilig! U bent de Allerhoogste! Jesus! Sasmen met de Heilige Geest en met God de Vader. Amen!
Laat ons bidden
Dominus vobiscum. (zegt de priester)
Dat betekent: De Heer is met u.
Et cum spiritu tuo. (zeggen wij)
Dat betekent: Ook met u.
Gloria
Niet te verwarren met Gloria Estefan, een Cubaans-Amerikaanse zangeres, die vooral in de jaren tachtig en negentig veel hits scoorde. De 'Queen of Latin Pop'. Menig cd en lp hebben we van haar in huis, geweldige muziek.
Nu bidt de priester een blij lied (met de rug naar ons). Gloria!
Gloria! Eer aan de God in de hemel!
God is groot en heilig! We bidden tot God. We danken de goede God. God kan alles! Hij is almachtig. Hij is overal. Hij weet alles. Hij ziet alles.
Dat laatste heeft me vroeger weleens benauwd. Kan hij alles zien? Pfff, dan mag je wel zeven kleuren stront schijten. Maar gelukkig bestaat er nog zoiets als de biecht, is alles je weer vergeven. Over dit fenomeen direct meer.
U alleen bent heilig! U bent de Allerhoogste! Jesus! Samen met de Heilige Geest en met God de Vader. Amen!
Goede Vader in de hemel, help ons, om veel van U te houden. Maak ons allemaal sterk op de weg naar de hemel.
Priester zegt: 'Per omnia saecula saeculorum': Door de eeuwen der eeuwen, in alle eeuwigheid. En wij zeggen dan: 'Amen'.
Amen is een Hebreeuws bijvoeglijk naamwoord wat betekent 'vast en zeker'.
Hierna gaan we luisteren naar het woord van God.
Epistel, uit de Bijbel.
God geeft ons veel genade. God helpt ons goed. Wij danken God daarvoor. Jesus heeft dat voor ons verdiend. In Hem zijn wij rijk geworden. En wij wachten op Jesus: Eens zal hij weer komen! Dan zullen wij Hem zien. Dat is de grote dag! Jesus zal ons sterk maken, tot hij weer komt! God zij dank!
Evangelie
We gaan nu luisteren naar het woord van God in de Bijbel: Jesus spreekt tot ons: Ik zeg jullie: Wees niet angstig! Vraag niet zo angstig: Hebben we te eten? Hebben we kleren genoeg? Kijk eens naar de vogeltjes! Die leven blij. En God zorgt voor ze. Kijk eens naar de bloemetjes! Die zien er zo mooi uit. God laat ze mooi groeien.Wat zullen we eten? Waar halen we de kleren vandaan? God zorgt voor jullie! Zoek God maar. En de rest komt wel goed!
Credo: Ik geloof
Soms is het geen credo, soms wel. Kijk even!
Ik geloof:
- Er is een God
- Er zijn drie goddelijke personen: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
- God de Zoon is voor ons mens geworden en aan het kruis gestorven.
- God loont het goed en straft het kwaad.
Heer, ik geloof! Geef mij steeds meer geloof. Amen. Priester: Dominus vobiscum: De Heer is met u. Wij: Et cum spiritu tuo: Ook met u.
II. Dienst van het Offermaal
1. Het geven van het brood.
De priester neemt de hostie. Dat is brood. Dat brood wordt toegewijd aan God. Dat brood wordt straks het Lichaam en Bloed van Jesus. Ik bid met de priester: Vader in de hemel, neem dit brood van ons aan. Wij geven het aan U.Het brood wordt gemaakt van tarwe. En dat groeit op het land. Wij geven U wat U laat groeien. Wij vragen U, dat dit geven ons goed zal doen. Amen.
Het geven van de wijn
Nu heft de priester de kelk met wijn op. De wijn wordt toegewijd aan God. De wijn wordt straks ook het Lichaam en Bloed van Jesus. Vader in de hemel, hier is de kelk met wijn. Die geven wij aan U. Wij vragen U: zegen alle mensen op de hele wereld. Neem ons aan. Zegen dit offer. Amen.
Ik was mijn handen en ik ga rond uw altaar, Heer. Ik wil U loven. Red mij. Wees mij genadig. Eer aan de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Nu en altijd. Amen.
Gebed van lof en van dank
2. Het grote dankgebed met Consecratie,
Nu komt het voornaamste stuk van de Mis: Het Offer, het danken van God met Jesus. We beginnen met een gebed om God te eren. De priester bidt dat hardop. Wij doen mee!
Goede God, almachtige Vader, wij danken U.
Dat hoort zo.
U bent de Hoogste, de Heiligste.
Met al de engelen in de hemel zingen wij ter ere van U een heilig lied;
Sanctus, sanctus, sanctus
Dominus Deus Sabaoth
Pleni sunt coeli et terra gloria tua.
Hosanna in Exelsis
Wij bidden mee
Goede vader in de hemel, help alle mensen.
Zegen de paus, zegen de bisschop, zegen de priesters. Zegen alle vaders en moeders en hun kinderen.
Ik bid vooral voor mijn vader en moeder thuis en voor onze hele familie. Goede God, zegen ons.
We zijn nu bij Uw altaar. We zijn samen met Maria, met de Heiligen in de hemel, met alle mensen en kinderen hier in de kerk. Wij horen bij elkaar.
Wat gebeurt er?
Nu komt de consecratie. Nu doet de priester hetzelfde als Jesus deed bij het Laatste Avondmaal.
Consecratie
Brood en wijn zullen we nu worden: het Lichaam en Bloed van Jesus.
Jesus geeft Zich aan de Vader in de hemel. Dit is het offer van Jesus. Wij doen met Jesus mee. Wij gaan Jesus geven om de Vader te danken!
Nu komt hier op ons altaar het offer van Jesus aan zijn kruis. Er is een offer. Meer niet. En dat is: Jesus aan het kruis en Jesus in de H. Mis. Dat offer is hier nu.
De priester neemt de hostie. Hij zegt de woorden van Jesus:
DIT IS MIJN LICHAAM
De priester heft de Heilige Hostie op.
En ik zeg stil:
Mijn Heer en mijn God!
De priester neemt de kelk met wijn. Hij zegt weer de woorden van Jesus:
DIT IS DE KELK
VAN MIJN BLOED
Kijk naar het altaar. De priester heft de kelk op. Je bent nu bij het Offer van Jesus. Wij doen met Jesus mee.
Na de consecratie
Jesus geeft Zich aan de Vader. Wij doen met Hem mee. Goede Vader in de hemel, neem dit heilig offer aan.
Einde van het grote dankgebed.
Goede God, wij bidden ook voor de zielen in het vagevuur. Geef hun eeuwige rust. Amen.Heer, ontferm U over ons. Laat ons met Uw heiligen zijn. En vergeef ons alles wat niet goed was.
Vader in de hemel wij geven U alle eer met Jesus en door Jesus. De priester zegt nu:
Per omnia saecula saeculorum.
Wij zeggen: AMEN!
3. Communiedienst
Ik mag nu nog meer meedoen met het heilig Offer. Jesus zal in mij komen. Zo maak ik mij een met het Offer. We zullen naar de heilige Tafel gaan. We bidden met de priester het Onze Vader. Onze Vader, die in de hemel zijt
Uw Naam worde geheiligd. Uw Rijk kome. Uw Wil geschiede op aarde zoals in de hemel. Geef ons heden ons dagelijks brood. En vergeef ons onze schuld, zoals wij ook aan anderen hun schuld vergeven. En leid ons niet in bekoring. Maar verlos van het kwade. Amen.
Agnus Dei
De mis is het offer van Jesus
aan het kruis.
Jesus is het Lam Gods.
Lam Gods,
U neemt de zonden van de wereld weg.
Ontferm U over ons.
Lam Gods,
U neemt de zonden van de wereld weg.
Ontferm U over ons.
Lam Gods,
U neemt de zonden van de wereld weg.
Geef ons de vrede.
Gebed voor de Communie
Lieve Heer, wij horen allemaal bij elkaar.
En allemaal horen we bij U. We zijn één.
Geef, dat wij veel van U houden, en ook van elkaar.
Ik vraag U, dat ik U goed mag ontvangen. U komt in mij.
Heer, ik ben niet waardig, dat U in mij komt. Maar helpt U mij. En dan zal alles goed zijn.
Communie met de priester
De priester gaat nu te Communie.
Hij neemt de Heilige Hostie.
Dat is Jesus.
Hij neemt de Kelk met het
Heilig Bloed.
Ik denk dat teksten als 'U komt in mij', 'Heer, ik ben niet waardig dat U in mij komt' of zie hieronder 'U in mij en ik in U' heden ten dage niet meer worden gebruikt. De negatieve associatie met het onderzoek van Deetman in het kader van kindermisbruik in de kerk is te groot. Paters, broeders en zusters konden hun handen niet thuishouden. Volgens Deetman zijn er van 1945 tot 1981 tussen de 10.000 en 20.000 minderjarigen misbruikt in rooms-katholieke instellingen. Wim Deetman adviseerde de paus Franciscus over hoe om te gaan met misbruik in de kerk en nam geen blad voor de mond. Deze paus treft geen blaam, wel de Poolse paus Johannes Paulus II die nota bene (schijn) heilig is verklaard.
Het heilig Lichaam van Jesus, onze Heer, zal onze ziel bewaren, voor het eeuwig leven. Amen.
Communie van ons
Nu gaan wij te Communie.
Nu worden wij nog meer één met Jesus,
met ons offer op het altaar.
Bid maar een keer hetzelfde:
Lieve heer, ik verlang naar U.
Lieve Heer, ik houd heel van U.
Lieve Heer, ik verlang naar U.
Lieve Heer, ik houd heel veel van U.
Goede Jesus,
Ik wil samen met U zijn.
U in mij, en ik in U.
4. Danken
De priester maakt de kelk nu weer klaar om weg te zetten. Nu komen we op het einde van de Mis. We willen God bedanken.
De priester zegt: Dominus vobiscum
Dat betekent: De Heer is met u.
Zo is het! Jesus is in ons!
Wij antwoorden: Et cum spiritu tuo
Dat betekent: Ook met u!
Nu bidt de priester een communiegebed. Heer, wij danken U. Maak ons sterk door deze Communie. En dan zegt de priester:
Per omnia saecula saeculorum
Wij antwoorden: Amen.
Amen betekent: Dit vind ik ook! Dat het zo mag zijn! Amen
Gebed en zegen
Dominus vobiscum: zegt de priester
Et cum spiritu tuo: (zeggen wij)
Goede God, neem ons Offer aan. Wij hebben het samen met Jesus opgedragen. Nu zegent de priester ons. Wij maken eerbiedig het kruisteken:
In de Naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Amen.
Laatste evangelie
God is er altijd geweest. God de Zoon is Mens geworden. Hij heeft gezorgd, dat wij kinderen van God zijn. Wij geloven in God. En het Woord is Vlees geworden. Het heeft onder ons gewoond. God, wij danken voor U. De misdienaar en wij zeggen:
Deo gratias!
Ik ga naar de dag dat ik mijn Heilige Communie deed. Wanneer oma nog zou hebben geleefd, dan zou ik zeker en vast een mooi cadeau hebben gekregen. Nu opa het cadeau ging kiezen, ging het fout. Vrouwen kunnen toch een betere inschatting maken van het karakter van een kleinzoon met veel vrouwelijke eigenschappen. Mannen denken vaak alleen in termen van stoer, niet huilen en vooral met als sport en liefhebberij voetballen. Hij vergat dat ik een fijngevoelig baasje was, veel vertrouwen had in de vrouwen, niet te verwarren met vrouwelijk schoon want daar had ik toen nog helemaal niets mee. U kunt het al raden: ik kreeg een voetbal, terwijl ik helemaal niets met voetballen had, en heb, maar dat begreep u ondertussen al.
Het is een goedkoop plastic geval en zeker geen leren tuut. Mijn moeder had ons geleerd op wat je krijgt dankbaar en zuinig te zijn. Alles moest ook bij moeder aan kant zijn. Wanneer we lekker aan het spelen geweest waren en we hadden er weer eens een rommeltje van gemaakt, dan riep ons moeder altijd uit: 'Wat hebben jullie er weer een rommelkot van gemaakt'. De eerste keer dat we bij een kennis van moeder op bezoek waren en het zag er niet echt netjes uit, was het eerste wat ik daarop riep: 'Wat heb jij een rommelkot gemaakt'. Mijn moeder kreeg een kleur van hier tot ginder en tot overmaat van ramp riep ik nog een keer, nu nog luider: 'Wat heb jij een rommelkot gemaakt'. De volgende keer nam mijn moeder mij niet meer mee. Mijn moeder zei dat ik beter thuis kon blijven. Ze schaamde zich dood.
Tijdens mijn Eerste Communie waren mijn neefjes en nichtje aanwezig. Ze wilden spelen met mijn nieuwe aanwinst. Ik dacht hier anders over, uiteindelijk was het mijn cadeau. Helaas hadden die kloothommels van ome Dirk hun zinnen gezet op mijn voetbal, dus er bleef niets anders over dan deze voetbal te verstoppen in mijn bed onder de dekens.
Ome Dirk had dit tafereel stiekem aanschouwd en haalde direct de verstopte bal uit mijn bed en gooide deze op het voetbalveldje voor ons huis. Het veldje waar standaard een bordje in het gras stond met de tekst: 'Het is verboden dit plantsoen te betreden'. Mijn dierbare familie had hier echter schijt aan en schopte mijn nieuwe voetbal van opa gelijk de rozenstruik in. Ik hoorde nog een geluid: 'pssss', en daar ging mijn cadeau.
Maak jouw eigen website met JouwWeb