Het 'keren' van pakken

Joanna Cornelia van Bavel *02-07-1895 Tijdstip: 03:30:00 + 30-04-1969 gehuwd met Joannes Matheus Henricus Essens *03-06-1898 +27-07-1971

 

Joanna huwde op woensdag 11 februari 1925 met Joannes Essens. Het huisadres was St.-Pieterplein 22, ook het adresboek 1937 geeft nog hetzelfde adres aan.

 
Panden aan het St.-Pietersplein nummers 22-25, geheel rechts de St.-Pieterstraat
  • Datering vanaf
    1925
  • Straat
    Sint-Pietersplein
  • Wijk
    Hoefstraat

Het adresboek 1943 geeft aan Vincentiusstraat 39, zie foto hieronder. Het was een koophuis. Vanwege een toenmalig saneringsplan is het huis afgebroken.

In het adresboek 1968/1969 wordt aangegeven dat de familie gehuisvest is Ringbaan Zuid 93. Ze zijn naar een tehuis voor bejaardenzorg gegaan. Het betreft Orde of congregatie: Dochters van O.L. Vrouw van het H. Hart.

Naam van het klooster was Fatima, Ringbaan Zuid 93, Postcode: 5021 AB  Tilburg. 

Stichting/eerste vermelding: 1951
Opheffing/laatste vermelding: 1978
Activiteiten: Bejaardenzorg; onderwijs (aan de parochieschool)
 
Geschiedenis:
 
De vestiging werd op 8 april 1951 opgericht. Het huis werd in 1978 wegens een verbouwing door de congregatie verlaten. Twee zusters bleven nog in het pension wonen en werken en deden, eenmaal pensioengerechtigd, nog vrijwilligerswerk bij de bejaarden. De laatste zuster vertrok in 1998 naar het moederhuis aan de Bredaseweg.

 

Fatima

Huwelijksakte 1925

Overlijdensakte Joanna 1969

Zus van mijn opa Petrus van Bavel, ze staat op de foto helemaal rechts onder de naam Cornelia

 

Joannes was wever van beroep voor zijn huwelijk met Joanna. Daarna specialiseerde hij zich in het stucadoorsvak en ging samen met zijn broer Frans als zelfstandig aannemer verder. Zo nu en dan werden er losse krachten ingeschakeld, wanneer ze voor grote bouwprojecten en waarvoor ze hadden ingetekend, extra ondersteuning nodig hadden.

Joanna was een tweelingzus van broer Arnoldus die bij de geboorte kwam te overlijden op 02-07-1895.

Joanna had gestudeerd voor coupeuse en ging met een diploma op zak werken voor particulieren. Het 'keren' van pakken bleek toen een belangrijke activiteit. De schaarste aan textiel en kleding dwong vrouwen tot creativiteit. Mode was zinloos geworden en iedereen moest de oude kleding afdragen. Kledingstukken w.o. ook herenpakken en winterjassen werden uit elkaar gehaald en 'gekeerd'. Zo kon het kledingstuk dan weer een tijdje mee. Kledingstukken waren dan ook simpel en vooral functioneel. Is nu niet meer voor te stellen in onze wegwerpmaatschappij.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd mode sterk beïnvloed door schaarste aan grondstoffen en materialen. Men kon zich in deze tijd over het algemeen geen luxueuze kleding veroorloven. Na de bezetting moest in augustus 1940 ook textiel op de bon. 

Het Ministerie van Handel, Nijverheid en Scheepvaart had de taak om goederen zoals textiel evenredig over de Nederlandse bevolking te verdelen. De eerste textielkaart telde 100 punten en was zes maanden geldig. Een gezin was al snel door het aantal punten heen, zo kostte een herenkostuum 70 punten, een damesjurk 36 punten en kousen van katoen of wol kostten acht punten. In 1943 hadden de bonnen geen nut meer: de textielvoorraad was op en de winkels bleven leeg.

Naarmate de oorlog vorderde werd de schaarste steeds groter. Het was namelijk onmogelijk om grondstoffen te importeren uit het buitenland, de bezetter legde de industrie strikte regels op en de meeste producten werden gefabriceerd voor de Wehrmacht, de lokale bevolking werd overgeslagen. Bovendien werden joodse ondernemingen overgedragen aan nieuwe ‘arische’ eigenaren of zelfs opgeheven

De toenemende schaarste zorgde ervoor dat de tweede textielkaart niet zes maar negen maanden geldig was, de derde textielkaart twintig maanden geldig was en de vierde textielkaart was eigenlijk overbodig vanwege de lege winkelschappen.  

 

In 1947 was er weer een kleine textielvoorraad waardoor textiel weer op de bon gekocht kon worden. Dit duurde nog tot november 1949.

 

Het echtpaar kreeg zes kinderen:

  1. Riet g/m Spaninks: 3 kinderen: Louise, Jan en Mary.
  2. Sjan g/m van de Wiel: 3 kinderen: Dorien, Hans en Edwin.
  3. Gerardus Essens: 2 kinderen: John en Corine.
  4. Johannes Essens: 4 kinderen: Peter, John, Paul en Jose.
  5. Cor g/m .......: 2 kinderen: Theo en Corrie.
  6. Leonardus Essens: 2 kinderen Greetje en Marion.

Joannes is 73 jaar oud geworden en kwam plotseling te overlijden tijdens het kijken naar de populaire Amerikaanse serie Peyton Place. Later bleek de doodsoorzaak een hersenbloeding te zijn. Joanna was al jaren eerder overleden aan suikerziekte. Haar gezondheid liet al veel te wensen over, ze had een hoge bloeddruk en had veel last van galstenen. Nadat ze aan haar gal was geopereerd overleed ze in het Maria ziekenhuis op Koninginnedag. Beiden woonden onlangs in Fatima en wel in de St.-Josephzorg tegenover het Leypark.

Wat valt er verder nog te melden over hun kinderen? Hun schooljaren hebben ze doorgebracht op de Noordhoek. Gerard is stoffeerder geworden en is door een hartinfarct op 47-jarige leeftijd werkloos geworden. Jan woont in Hengelo en is, na vrijwillig in de marine te hebben gediend, bij de firma Stork in dienst getreden als radio/radar monteur. Leo heeft een leidinggevende functie bij Pepping gekregen als personeelschef. Pepping is verantwoordelijk voor o.a. interieurbouw. Schoonzoon Theo was gehuwd met Sjan, en waarvan ik al deze informatie heb mogen ontvangen. Ze woonden in de Clarastraat nr. 4 en met onze kinderen zijn we daar enkele keren sympathiek ontvangen. Hele lieve mensen.

Theo werkte op het textielatelier de Zuid, waar mijn moeder ook nog een blauwe maandag heeft gewerkt. Ze werd snel door haar moeder teruggehaald om huishoudelijk werk thuis te verrichten. Daarna is Theo gaan werken op Huize Piusoord als kleermaker. Toendertijd waren er zo'n 600 pupillen en sliepen ze in aantallen van veertig op één kamer. Tegenwoordig is er in Rijsbergen een nieuwe inrichting geopend, zodat ongeveer 120 pupillen konden worden overgeplaatst.

Familie Essens trok veel op met familie van Wuytswinkel. De drie kermisdagen, wat vroeger tot de enige vakantiedagen per jaar werden gerekend, en ook nog eens als onbetaald verlof werd gekwalificeerd, werden in de eerste anderhalve dag ingeluid bij de ene familie en de andere anderhalve dag bij de andere familie. Men bleef dan bij elkaar overnachten. Pa Essens was een echte entertainer en hij droeg graag voor, een sketch of een lied. Binnen de familie waren Janus van Bavel en Jan Essens de gangmakers.

 


Joannes Matheus Henricus Essens *03-06-1898 Tilburg  +27-07-1971 Tilburg, 73 jaar oud, gehuwd 11-02-1925 met Joanna Cornelia van Bavel *02-07-1895 *30-04-1969.

 

Kinderen:

Maria Catharina Gerarda (Riet) *05-12-1925 Tilburg

Adriana Elisabeth Maria (Sjan) *02-09-1927 Tilburg

Gerardus Josephus (Gerard) *06-09-1929 Tilburg

Joannes Petrus Maria (Jan) *31-12-1932 Tilburg

Cornelia Adriana Gerardina Maria (Cor) *03-12-1934 Tilburg

Leonardus Tilburg

Genealogisch overzicht

 

 

Johannes van Bavel werd geboren op 11 juni 1858 in Tilburg, Noord-Brabant als zoon van Johannes van Bavel en Elisabeth Horsten. Hij is overleden op 14 augustus 1936 op 78-jarige leeftijd in Tilburg, Noord-Brabant.