Publicaties
De komende tijd zal onze dochter Kyra zich richten op het behalen van haar bevoegdheid Nederlands, naast de bevoegdheid Engels die ze al heeft. De laatste weken ben ik voor haar boeken van de boekenlijst aan het verzamelen via antiquariaten, internet en kringloopwinkels. De leraar gaf naar haar aan, voor degene die een opiniestuk geplaatst krijgt in NRC, verdient een tien. Van ons heeft ze die nu al binnen. Lees hieronder haar opiniestuk.
Ouders kunnen direct via Magister een notificatie krijgen van de cijfers van hun kinderen.
© Screenshot Magister
School moet eigen leerling geheim gunnen
OPINIE
Leerlingen hebben het recht om zelf te bepalen wanneer zij hun ouders inlichten over een voldoende of onvoldoende.
Elke organisatie in de EU moet zich sinds 25 mei 2018 houden aan de privacywet. Het is op dit moment een hot topic. Vele Nederlanders verwijderen dan ook hun Facebookaccount in verband met verschillende schandalen omtrent privacy. En op de school waar ik werk, is het ook het gesprek van de dag.
Er moet officieel toestemming gegeven worden om gegevens door te spelen maar ook om foto’s te maken van leerlingen en deze te mogen gebruiken. Soms lijkt het wel alsof niets meer mag!
Toch is er een punt waarop naar mijn mening niet goed genoeg naar de privacy van leerlingen wordt gekeken; ik heb het hier over de app Magister.
Elke keer dat een leerling van mij een goed punt behaalt en ik dit punt nog niet in Magister heb gezet, fonkelen zijn ogen en vraagt hij vol enthousiasme of hij dit punt misschien zou mogen appen naar zijn moeder. Waarom zouden wij dit onze kinderen ontnemen? Doordat ouders direct via Magister een notificatie krijgen van deze cijfers, ontnemen wij de leerlingen de kans om het punt zelf tegen ouders te vertellen.
Hoe kan de privacy van een leerling gewaarborgd worden als zij niet eens hun cijfer voor zichzelf mogen houden? Leerlingen hebben het recht om zelf te bepalen wanneer zij hun ouders inlichten over een voldoende of onvoldoende. Voorheen kregen onze ouders alleen cijfers te horen als wij dit vertelden óf als de rapporten werden uitgereikt. De privacy van de huidige leerlingen wordt aangetast.
Waar is de tijd gebleven dat je zelf kon bepalen wanneer je je ouders vertelde over een onvoldoende of soms zelfs niet helemaal eerlijk was over een cijfer? Scholen moeten de privacy van hun leerlingen waarborgen.
Goed èn slecht nieuws
Terugdenkend aan mijn eigen middelbare schooltijd, weet ik nog hoe ik het aanpakte wanneer ik mijn ouders moest inlichten over een behaalde onvoldoende. Ik wachtte af tot ik een goed punt terugkreeg en dan kon ik thuiskomen met goed én slecht nieuws. Dit maakte het minder moeilijk om het slechte nieuws te brengen.
Door ouders hun eigen inlogaccount te geven, kunnen leerlingen hun behaalde resultaten niet meer zelf thuis vertellen. Leerlingen missen het goede gevoel dat zij krijgen als zij een goed cijfer hebben gehaald en dat dan kunnen vertellen aan hun ouders.
De scholen zijn verplicht volgens de Wet van het Voortgezet Onderwijs om ouders te informeren over de onderwijsvorderingen van leerlingen tot aan hun 18e jaar. Dit kan prima met periodieke rapporten, zoals het vóór alle digitale programma’s ook werd gedaan. Leerlingen moeten zelf kunnen beslissen of zij hun cijfers direct willen delen met de ouders, we willen hen tenslotte het genot van succeservaringen niet ontnemen.
Dus aan alle middelbare scholen: laat de Magisterapp een app zijn voor de leerlingen, niet voor de ouders!
Kyra van Brakel is docent Engels op een middelbare school in Tilburg en docent Nederlands in opleiding.
Kyra van Brakel
Reactie docent van Kyra:
Noot redactie
Lezen van een opiniestuk blijft moeilijk voor sommigen onder ons, zoals onder meer uit bovenstaand ingezonden stuk blijkt!
Hieronder een gastopinie van Martine Santegoeds die in gelijkluidende bewoordingen het verhaal van Kyra onderschrijft. En tegelijkertijd, als een vervolg, zet ze in haar verhaallijn hedendaagse ouders prominent weg als 'curlingouders'.
Ze schrijft ondermeer dat kinderen meer privacy moeten krijgen, zoals Kyra als thema heeft genomen in haar stuk, en zet hierbij de ouders weg als 'curlingouders'. Ouders waarbij te snel en te vaak de beschikking over informatie door bijvoorbeeld schoolse applicaties zoals Magister wordt verkregen. Ouders die alles kunnen zien van hun kind werkt juist 'curlinggedrag' in de hand. Afijn, lees hieronder verder!
AALST Het standbeeld van Louis Paul Boon is verhuisd van de tuin van het stedelijk museum naar het plein tussen de Peperstraat en Utopia in Aalst. Het beeld van de bekendste Aalsterse schrijver krijgt zo een plekje dichtbij de boeken.
De schrijver overleed in 1979. Het standbeeld werd ontworpen door Marc De Bruyn in 1999. Het stond een tijdje op de Grote Markt, maar verhuisde uiteindelijk naar de voortuin van het stedelijk museum, een niet zo zichtbare locatie.
“Bij Utopia kan het veel prominenter staan. Het is trouwens logischer om het beeld van een schrijver bij de bibliotheek te zetten”, zei schepen van Bibliotheek en Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA). “Louis Paul Boon komt overigens ook uitgebreid aan bod binnen in het gebouw, op één van de lange erfgoedstroken.”
Op 10 mei 1979 stierf de grootste Aalsterse kunstenaar van de 20ste eeuw Louis Paul Boon op 67-jarige leeftijd plots aan zijn schrijftafel. In De Kapellekensbaan, Vergeten Straat, Mieke Maaikes Obscene Jeugd en zoveel andere boeken vertelde hij verhalen van de gewone man en vrouw in de straat.
Mario van Brakel, geboren in 1961 te Tholen, groeide op in de bossen van West- en Midden-Brabant. Na de middelbare school gaat hij naar de kunstacademie in Den Bosch en studeert af in schilderen en grafiek. Hij werkt als vrij kunstenaar, maar krijgt ook steeds meer opdrachten als illustrator. Daarnaast vertaalt en schrijft hij ook gedichten. In 2000 komt zijn eerste kinderboek uit, Het Dagboek van August Tholen. In 2009 verschijnen een door hem geschreven en getekend prentenboek, Maximiliaan en het bedmonster en de jeugdroman Het zwijgen van de vossen (uitgeverij Clavis). Met dat laatste boek belandt hij op de shortlist voor de Woutertje Pieterseprijs 2010.
Charles Dams, een oud-collega van Resie en mij, en ondertussen samen met zijn vrouw Cia goede vrienden van ons, appte gisteravond onderstaand bericht. Als trotse vader wees hij op de stapel boeken aan de rechterzijde vanuit Mark gezien. En ja, daar in de stapel ligt het boek 'De nieuwe keizer' geschreven door zoon Ties. By the way, Ties was onlangs eerder te zien bij Buitenhof en Omroep Max. Een hele slimme jongen, maar dat wisten wij al langer. Het boek kunnen wij aanbevelen.
Zoek het boek! Groet, Charles Dams.
Xi Jinping (spreek uit als Sjie Djin-Pieng)
Vergeet Trump, vergeet Poetin. Geen enkele wereldleider heeft meer invloed op jouw toekomst dan China’s machtigste man sinds Mao, Xi Jinping. En wat weet je van hem? Dat dacht ik al. De nieuwe keizer onthult het verborgen verhaal van Xi’s leven. Het vertelt van zijn vaders strijd als prins in Mao’s revolutie tot Xi’s meedogenloze zuiveringen in de slangenkuil van de Communistische Partij. Wat blijkt? Xi ís de Chinese macht. En die macht maakt zich op voor wereldheerschappij. Welke ideeën bepalen Xi’s beleid? Wie zijn de vertrouwelingen van de keizer, wie zijn vijanden? En wat betekent het voor onze welvaart en veiligheid dat Keizer Xi zijn invloed over de wereld razendsnel uitbreidt? Leven wij in zijn keizerrijk? Dit boek is geschreven voor iedereen die wil weten hoe het spel van de macht werkt en hoe zijn nieuwe meester het speelt. Auteur Ties Dams laat je diep in de ogen kijken van de man die de komende eeuw bepaalt wat macht betekent. De nieuwe keizer is hét boek over Xi Jinping: nooit eerder werd het spannende verhaal van zijn leven zo compleet verteld.
Ties Dams (1993) bestudeert de Chinese staat al sinds zijn studies tot filosoof, politicoloog en econoom in Utrecht, Londen en China. Hij is lid van de Nationale Denktank.
Ties is schrijver, strateeg en commentator op het gebied van geopolitiek en de (anti)liberale wereldorde. Hij trad op bij Buitenhof en Nieuwsweekend, en verscheen in het AD, NRC, HUMO en de South China Morning Post. Zijn adviespraktijk Aleph ontwikkelt strategie voor politiek en overheid in allerlei domeinen.
Ties Dams
Mijn collega Nico de Beer heeft weer een boek geschreven. Opnieuw een literair hoogstandje. Resie en ik hebben zijn boeken, "Schakels" en "De laatste schakel" verslonden. Eerder verschenen: Zwaluwen (1998) en Overtocht naar Zweden (2003).
Henri van der Steen, journalist van het Brabants Dagblad schreef over zijn thriller Schakels het volgende:
Je leest soms zinnen die in het echt niet snel zullen worden uitgesproken. 'Waarom stoot jij ons af, zoals een ziek lichaam een transplantatienier afstoot?' De thriller 'Schakels' van Nico de Beer is kundig geschreven en verdient de aandacht vanwege het onderwerp: vrouwenhandel, uiteraard met gedwongen prostitutie als oorzaak en gevolg ervan.
Zaterdag presenteerde De Beer zijn vierde boek in de bieb van Goirle, waarbij hij het eerste exemplaar uitreikte aan Ralf Bodelier, gekend wereldverbeteraar en geëngageerd schrijver. Die vertelde blij te zijn dat de politie meer aandacht heeft voor gedwongen prostitutie dan vijftien jaar geleden.
Moeilijk aan het schrijven van thrillers is vooral het geloofwaardig houden van de scenes. De Beer: 'Ik heb geprobeerd die geloofwaardigheid hoog te houden, ondermeer door alles te toetsen aan de realiteit. Ik heb een politieman in de familie en ik heb veel gelezen. Het is een spannend, maar geen grof boek geworden. Geen expliciet geweld. Dat is ook niet mijn stijl.'
Nico werkt op de school voor VAVO en is docent Engels en Nederlands.
Uitnodiging boekpresentatie
Ik laat de wereld van de romans en de thrillers voor wat hij is en concentreer me even op columns.
Graag nodig ik je uit voor de presentatie van mijn vijfde boek:
Jachtig leven
De presentatie vindt plaats op zaterdag 1 september 2018 in Bezoekerscentrum De Flierefluiter in Hilvarenbeek, om 15.00 uur.
Adres:
Groot Loo 8
5081 BL Hilvarenbeek
(parkeerruimte achter de Flierefluiter)
Het eerste exemplaar overhandig ik aan Saskia Bodelier.
Ik hoop op een stralende middag die we samen door kunnen brengen in een fraaie tuin.
Nico de Beer
Happy end voor Tilburgse hockeyvrouwen
De vrouwen van HC Tilburg hockeyen volgend jaar in de nieuwe promotieklasse, het tweede niveau van Nederland. Tilburg besliste de play-off-serie tegen Leonidas vanmiddag in Rotterdam met een overwinning na shoot-outs.
In het tweede duel van de serie kwam Tilburg voor rust op voorsprong door een benutte strafbal van Jeske van Bavel. Meteen na rust bracht Leonidas het duel weer in evenwicht. In hetzelfde derde kwart maakte Van Bavel er weer 1-2 van. Tilburg leek de overwinning in de reguliere speeltijd naar zich toe te trekken, maar kreeg een domper te verwerken toen Leonidas in de laatste minuut de 2-2 binnen tikte. Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Daarin toonde Tilburg knap veerkracht. Tilburg begon de wedstrijd al als bovenliggende partij, na de 2-0 zege op eigen veld van vorig weekend.
Niek van Bavel *18-01-1920
Bavel, Niek van
- Blekkie-Blinkie en Sloffertje.
Schrijver: Bavel, Niek van.
Titel: Blekkie-Blinkie en Sloffertje.
Taal: Nederlands Uitgever: Helmond Bijzonderheden: Tek. Coby, M.C. Krouwel.
1e druk. zonder pp.-nummering. Meer info: guirlande reeks.
30-05-1968 Toespraak Niek van Bavel bij afscheid burgemeester G. Notermans
Bavel, Niek van & Coby Krouwel (tekeningen)
- BLEKKIE-BLINKIE I
Schrijver: Bavel, Niek van & Coby Krouwel (tekeningen)
Titel:BLEKKIE-BLINKIE IN HET CIRCUS - Guirlande Reeks Taal: Nederlands Uitgever: Jaren '50/'60 Helmond, z.j. 1e druk Bijzonderheden: Softcover, geïllustreerd, 30 pp. Uitstekende staat Prijs:€ 10,95 (Excl. verzendkosten)
Jacoba Cornelia Maria Krouwel, op 29 januari 1925 in Dordrecht geboren, groeide op in een creatief gezin. Na de lagere school volgde ze de mulo; vanaf 1943 werkte ze op kantoor. Meteen na de oorlog begon ze met reclametekenen in opdracht van verschillende bureaus. Ze was autodidact en had geen tekenopleiding gevolgd. Hoewel ze veel reclameopdrachten kreeg, wilde ze toch het liefst kinderboeken illustreren. Toen ze op de KRO-radio een verhaal van Lea Smulders hoorde, Pimmetje en de Paashaas, maakte ze er enkele tekeningen bij die ze opstuurde naar de schrijfster. Smulders reageerde enthousiast en stelde aan haar uitgever voor om Coby Krouwel de illustraties te laten maken bij haar volgende boek, De vrolijke carrousel (1957). Daarna werd Krouwel vaker door uitgevers benaderd met het verzoek illustraties voor kinderboeken te leveren.
Uit de bibliografie van Coby Krouwels:
Niek van Bavel, Als het blaasjes regent. Helmond, Helmond, [1963].Niek van Bavel, Radja de hond met de drie sterren. Helmond, Helmond, [1963]. (2de druk)
Niek van Bavel, Ons dorp heeft een echte kabouter. Helmond, Helmond, [1965]. (2de druk)
Maak jouw eigen website met JouwWeb