Proloog
In deze digitale familiekroniek wordt het gewone doorsnee leven beschreven. Een beetje humor, soms wat meer diepgang als het gaat over familierelaties, maar ook verdrietige dingen komen aan bod, zoals de moord op ons familielid broeder Dionysius, het overlijden van het buurtjongetje uit ons hofje, of het levend verbrand achternichtje van mijn moeder.
Ik heb alle boeken van Simon Carmiggelt in huis en ook hij beschrijft de dagelijkse gebeurtenissen op een bijzonder plezierige manier. Ik wil niet met hem ijveren, hij was een talentvol schrijver, ik vind het mooi om met de geschiedschrijving (ego-fictie) van onze families bezig te zijn.
Mijn oudste broer gaf in het verleden naar me aan dat de boeken van Simon Carmiggelt niet als literatuur betiteld mogen worden. Hedendaags schrijven deskundigen: 'Het werk van Simon Carmiggelt, dat nauwelijks om duurzaamheid geschreven lijkt, maakt inmiddels volkomen terecht deel uit van de geschiedenis van de Nederlandse literatuur'.
Twee schrijvers hebben me op dezelfde manier geïnspireerd tot het schrijven van deze familiekroniek. Dit zijn Wim Daniëls en Alexander Münninghoff. Alexander schreef een familiekroniek 'De stamhouder', Wim schreef meer dan 100 boeken. Het was een genoegen om ze persoonlijk in het verleden te mogen ontmoeten. Maar ook schrijvers in de buurt hebben een positieve invloed op me gehad, zoals Nico de Beer met Jachtig leven (105 columns), Schakels (thriller), De Laatste Schakel (roman) en Overtocht naar Zweden. Gerard Sanberg met Dagelijks leven en mijn vriend René Haans die een jeugdroman schreef. Het boek met als titel:' Paulien wil Paul zijn'. Zie voor een korte samenvatting onderaan deze pagina.
Talentvolle schrijvers, oud-collega's uit mijn eigen onderwijsveld. Heeft mijn familie me nog geïnspireerd? Zeker weten, te denken valt aan ome Niek met zijn vele kinderboeken, mijn neef Mario en zijn boek 'Het zwijgen van de vossen'. Deze jeugdroman kreeg in 2011 de jeugdliteratuurprijs. Volgens de jury een 'bijzonder knap' en 'mysterieus' verhaal. Mario won 5000 euro.
Mijn eigen broer, Walter, kan in het rijtje niet ontbreken met zijn 'Overpeinzingen', in een jaarlijks ritueel uitgereikt aan zijn familie, in de donkere dagen van december en vervolgens de beste wensen uitsprekend voor het nieuwe jaar. En aan deze lijst kan worden toegevoegd ome Tiny die diverse boeken op zijn naam heeft staan met daarbij een aantal gedichten. Een gedicht van hem heeft de commissaris van de Koning van Zeeland, Han Polman, onlangs in zijn jaarverslag 2022 opgenomen (zie pagina 'Songwriter Tiny van Bavel').
In 2024 heb ik mezelf opgeworpen als gastschrijver voor Brabants Dagblad, BN De Stem, Algemeen Dagblad, Eindhovens Dagblad en De Gelderlander. Deze artikelen zijn te vinden op de pagina 'Gastschrijverschap'.
Ik heb de definitie van 'literatuur' nog eens op nagekeken. Een roman bestaat uit handelingen die door mensen worden verricht.
In lectuur staan de handelingen centraal en zijn de mensen slechts een middel om de handelingen uit te voeren. In literatuur is het precies andersom: de handelingen dienen om te laten zien hoe de mensen zijn.
Ik lees binnen deze definiëring het volgende: 'Literatuur zou ook gedefinieerd kunnen worden als een verzameling teksten die door de smaakmakende gemeenschap als waardevol wordt beschouwd. En volgens die gemeenschap bijzondere kenmerken heeft'. Literatuur gaat altijd over de problemen van de tijd waarin een auteur leeft. In de jaren 19de en begin 20e eeuw had je ook een heel landschap van schrijvers die allerlei problemen en problemen van toen bespraken. Die over dingen uit hun dagelijks leven schreven, net als nu. Een auteur die hierboven uitsteeg was Couperus in Eline Vere, over een hysterisch meisje dat zich verveelt en zich het hoofd op hol laat brengen door een operazanger. Literatuur behandelt dus wel vaker problematische onderwerpen. Dat is niet iets van nu en ook niet iets Nederlands; het zijn golven. En uiteindelijk gaan de meeste boeken, hoe populair ook, helaas gewoon de vergetelheid in. Ik hoop dat deze website, en niet in boekvorm, lang mag bestaan en een inkijk geeft in onze familie, ook met haar problemen, van de huidige generatie maar ook hiervoor.
De basis voor deze verhalen is dat ik het product ben van een sombere vader met een passie voor lezen en een opgewekte moeder die prachtig kon vertellen. Mijn verhalen zijn een mix van allebei met de nodige humor.
Juli 2023
Samenvatting
Twee jongens, Gerrit en Paul, monsteren als scheepsjongens aan op het VOC-schip de Enkhuysen. Tijdens het begin van de reis ontdekken zij een beginnende muiterij, maar wat kunnen zij eraan doen? Als Paul ziek wordt en scheurbuik krijgt, vertelt hij zijn grote geheim aan Gerrit. Gerrit weet niet wat hij hoort. Is Paul een jongen in een meisjeslichaam? Een hevige storm maken de jongens, vastgebonden, op het dek mee. Paul gaat er als een echte jongen tegenaan. En wie wint, na de storm, de race met het andere schip en komt als eerste aan in Batavia?
Maak jouw eigen website met JouwWeb