Film-/foto- en audiorubriek
Tussen alle foto's en films van vroeger, hieronder een hedendaags moment, zondag 26 maart 2023, op televisie, SBS 6, Hart van Nederland, een kort fragment van onze dochter Kyra in de opmaak in de Koepelhal Tilburg. Het betreft een trouwbeurs 'Trouwbeleving XL Event'.
Ook onze zoon kan niet achterblijven en speelt rollen in filmopnames in het kader van Tilburg Zingt of Kermis 2023. Vriendin Lisanne (ook op foto) is verantwoordelijk voor de opnames, gemaakt in opdracht van Tilburg.com.
Van Bavel van Gorcum, kinderen en kleinkinderen
8 mm films
Vele kerken zijn heden ten dage gesloten. Wil je nog een keer een mis bijwonen, klik dan hieronder op de button en je ziet in herhaling de mis opgedragen door oud-koorleden aan onze koster/dirigent Piet de Cock. Ikzelf behoorde tot de tenoren. Na de hoogmis zingen we Piet buiten in de pastorietuin toe.
Op vrijdag 8 oktober 1993 werd Jan Huffmeijer in het zonnetje gezet vanwege zijn 25-jarig dienstjubileum. Toen bekleedde hij de functie van directeur Bureau Centrale Diensten. Mij werd gevraagd als voorzitter van de OR om Jan toe te spreken. In afwijking van de rest van de sprekers vertolk ik hierin Jan zelf. In de hoedanigheid van Jan als wielrenner die in de Pierenberg (een prachtig natuurgebied tussen Tilburg en Oisterwijk) een hoofdletsel opliep.
Jan werd later voorzitter van het College van Bestuur ROC Tilburg. Mijn optreden zit in de button hieronder. Ook ik kreeg slechts 10 minuten spreektijd!
Het optreden is in het Tilburgs dialect. Hieronder definities van de hierin gebruikte typische Tilburgse woorden:
- aachtkaantege: grof en onbeholpen iemand
- affesêerplenske: step
- affrontêere: in verlegenheid brengen
- aflèggesgerêed: dood, gereed om af te leggen
- appetjoek: beetje getikt
- astraant: brutaal
- avvegaosie: drukte, ophef
- belaojtòffele: belazeren, bedonderen, (Zèède belaojtòffeld?: Ben je bedonderd?)
- beschandeliezeere: beschadigen
- dôot: dood (Ge gaot nie dôot vurdè ge un kèèr zaand op hèt: Je sterft zo maar niet)
- èège meej mekaar zèèn: familiair met elkaar omgaan
- èrketèt: bazige vrouw
- fistelekhèt: feestelijkheid
- flòdderiedòsse: aanmodderen, slordig werken
- grôot fist meej klèèn èèrpeltjes: feest dat pover gevierd wordt of helemaal niet
- gatvergielegielegeetekeutel: bastaard vloek
- gedallaast: gedupeerd (Dòr zé-me meej gedallaast: Daar zijn we mee gedupeerd)
- haor: haar (Lòt ze mar kamme die gin haor hèn: Laat ze maar pochen die geen geld hebben)
- jikkeres van merante nòg òn toe: Jezus nog aan toe
- jong: kinderen, kroost
- juubeleejem: jubileum
- kapoerewiets: stuk, kapot, dood
- kasjewèèle: dood, stuk, niet meer aanwezig
- kèèrs: kaars
- kiepkesschool: kleuterschool
- kiskedieje, kèskedieje: kiezen, in te brengen hebben
- k-kos ut nie haawe van de pènt: ik kon de pijn niet verdragen
- limmenaade: limonade
- lozzie: horloge
- medòllie: medaille
- meejpesaant: tegelijkertijd
- mondfiejat: welbespraakt
- nòndetònnèèr: gematigde vloek
- oovernuut: opnieuw
- sèmmeltrien: langzaam werkende vrouw
- sevôoj: achterwerk, gat (Hè heej-t-ur zun sevôoj daor goet tenêergedraajd: Hij is daar goed ingerold)
- summedêen: zo meteen
- tadderak: slechterik, ondeugd
- tèbbes: hoofd, kop (Unne kaole tèbbes: Een heel kaal hoofd)
- tietaaj: zonderling, zacht eitje
- taotòllef: sufferd
- troela: sullige vrouw, onnozel schepsel
- veraffrontêere: in verlegenheid brengen
- Wè krèè-k? Tweej blaaw niete, in elleke haand êen!: Wat krijg ik? Niets, helemaal niets!
- zo kaol as un tietaaj: zo kaal als een ei
Foto's
Babyshower voor Kyra op zondag 23 mei 2021
Pastoor J.P den Irste
In de sketch waarin ik mij als pastoor Johannes Parnassus (J.P.) den Irste voorstel, doe ik de aankondiging tussenpaus te zijn totdat ROC Midden-Brabant een nieuwe voorzitter definitief heeft gekozen. Het is de tijd van bisschop Ter Schure. Het bisdom heeft zojuist aangekondigd geen dialect te tolereren in de kerk. Het ROC heeft een prijs uitgeschreven voor een nieuwe ROC-naam en er moet een nieuwe voorzitter gekozen worden. Jan Nooijen is op dat moment nog de voorzitter (en ondermeer lid Provinciale Staten namens het CDA) en heel veel vroeger was ie priester. De vrouw van Jan heet Lies. Bart Mutsaers en Peter van Ierland behoren tot de directie van de locatie Techniek. Ada is onze communicatieadviseur. Miel is bestuurssecretaris. Ikzelf was in die tijd hoofd personeelszaken en omdat we i.v.m. boventalligheid personeelsleden wilden laten afvloeien, werden er vaststellingsovereenkomsten (=beëindigingovereenkomst ontslag) opgesteld voor belangstellenden incluis een aanvulling via Pensioendesk geregeld.
Het is ook het begin van het tijdperk waarin het met de arbeidsvoorwaarden van het personeel niet meer zo nauw wordt genomen. Tijdelijke contracten worden via een uitzendbureau START aangegaan, en in een aparte stichting opgenomen waarbinnen geen aansluiting tot het ABP en geen recht op wachtgeld. Aangezien de organisatie risicodrager is voor het toekennen van wachtgeld leverde dit een forse besparing op. Het personeel steunde en kreunde tot het moment dat de maatregel werd ingetrokken. Niet veel later kreeg de werkgever van overheidswege ruggensteun en trad opnieuw het tijdperk in van eindeloos lange tijdelijke dienstverbanden.
Tilburg in de periode van 1875 tot 1935
In 1809 werd Tilburg door koning Lodewijk Napoleon tot stad verheven. De gemeente kende in de beginperiode 25397 inwoners en op het einde van deze periode 88890. De gemeentesecretaris die in 1968 dit allemaal optekende sprak van een grondgebied van 7989 hectare. Tilburg had weinig allure en weinig architectonische pretenties, toch spraken de inwoners, zelfs nu nog, van Tilburg de schôônste stad van 't laand!
De oude dorpsherdtgangen (buurtschappen) langzaam aan elkaar gegroeid zijn: Oerle, Broekhoven, Korvel, Laar, Berkdijk, Reit, Hoeven, Hasselt, Stokhasselt, Heikant, Veldhoven, Loven, Kerk & Heuvel.
Burgemeesters in die periode waren: J.F. Jansen (1869-1901), W.P.A. Mutsaers (1901-1907), G.R.C.M. Raupp (1907-1915), en Mr. Dr. F.L.G.Z.M. Vonk de Both (1915-1939).
In 1875 waren er 142 wollenstoffenfabrieken en in 1935 nog slechts 38 ondernemingen, waarbij vele familiebedrijven.
Mocht je meer informatie willen, ik kan het boekje van gemeentesecretaris drs. H.J.A.M. Schurink aanbevelen. Voor een impressie zie hieronder het linkje voor de bijbehorende foto's.
Het vervolg op oude ansichten van Tilburg
Het Tilburgs volkslied is in 1938 geschreven door Piet Heerkens (1897-1944), een priester-missionaris geboren in Tilburg. De tekst is in het Tilburgs dialect geschreven. Het bestond oorspronkelijk uit twee coupletten. In 1977 werd een derde couplet geschreven door Jos Biesen, lid van Tilburgs mannenkoor 'La Renaissance' bij een optreden van het koor in een programma op de Duitse zender ZDF omdat het oorspronkelijke lied te kort werd bevonden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb